Environment, Residu Zero

Pensant amb els peus he trobat el Sant Greal de la sabata

ragioniamoM’ha costat però finalment les he trobat! La meva creuada personal per trobar una sabata de veritat va començar a Barcelona deu fer uns 5 anys i després de cercar per Europa i fins i tot a l’altra banda de l’Atlàntic la setmana passada vaig visitar el projecte “Ragioniamo con i piedi” i he decidit escriure-ho per deixar-ne constància.

“Ragionamo con i piedi” vol dir “Raonem amb els peus” i produeixen calçat modern amb mètodes tradicionals, sense tota la química que aplica la resta però el que per mi era encara més important és que produeixen calçat durable i totalment reparable -i si, tristament, això és notícia-.

shoe camper El meu punt punt de sortida en aquest tema era que n’estava fart que sabates que havien costat uns bons diners i que estaven generalment en bon estat se’ls hi gastava la sola i a diferència del calçat d’abans no estaven dissenyades per a ser reparades. Aquí al costat veieu un exemple d’unes Camper que m’han anat la mar de bé però que la sola està ja a les últimes i a Camper mateix em van dir que les seves sabates estan disenyades per no ser reparades…

A “Ragionamo con i piedi” les sabates es fan utilitzant pells curtides amb procesos vegetals, que demanen més temps però que permeten substituir els banys en sals de crom per ús de tanins de mimosa, castanyer i roure –si enteneu Italià us ho expliquen en aquest video-.

 

sabata ragioniamo con i piediEl resultat són sabates que a part de no provocar alèrgies i absorvir la suor no fan pudor. De fet la meva experiència personal fins ara és que de fet fan molt bona olor. No m’havia passat mai de tenir sabates que que fessin bona olor –normalment feien una olor neutra al principi i amb el temps van fent pudor, no us aconsello que us acosteu gaire a les meves velles camper de la foto…-.

Per les soles fan servir varis tipus de materials; algunes sabates fan servir goma, d’altres cuir i d’altres goma volcanitzada. Les que jo vaig comprar son de sola de goma totalment biodegradable i reemplaçable. A veure què aguanten!  Lo bo és que almenys es veu que estan pensades per ser substituides quan es facin malbé que és el que a mi m’empipava amb totes les sabates que he tingut fins ara.

Per tant venen unes sabates que a part de ser reparables i a les que se’ls hi pot canviar la sola sense problema són més saludables i a més fan bona olor. Pensareu que això encarirà el procés i que farà el producte només sigui a l’abast d’un cert tipus de gent… doncs per una banda si que encareix el procés productiu però gràcies al model de negoci el calçat de l’empresa el preu de venta al públic és similar als de les les altres marques tot i oferir unes prestacions i condicions molt superiors.

El model de negoci es basa en produir a petita escala, apostar per la qualitat, reduir intermediaris, reduir els productes químics tòxics, construir relacions de confiança i una política de preus totalment asequible gràcies a estalviar-se diners en màrketing. Vet aquí un projecte que confia tant en si mateix que delega el màrketing als usuaris que amb el “passaparola” -el boca-orella- van portant clients. Jo vaig descobrir la botiga fa uns anys gràcies a la xarxa de rifiuti zero –residu zero- a Italia i confiava en que podria trobar algo similar a prop d’on visc a Brussel·les o a Barcelona. Res. He hagut de venir fins al Veneto per trobar el que per ara és la única empresa a Europa que produeix sabates de veritat. Ara que ho conec ja no cal que vingui més perquè ara que sé el número les encarregaré per internet però visitar la tenda va servir per enamorar-me encara més del projecte.

Una reflexió final; és trist que hagi d’escriure això per explicar una pràctica i un model de negoci que hauria de ser la regla i no una excepció absoluta. Recordo que quan fa uns 10 anys vam començar a promocionar la venta de productes de proximitat a granel amb exemples com el d’Effecorta era una situació similar. Ara mateix ja hi han centenars, sinó milers, de botigues que segueixen aquest model.

Mica en mica les excepcions es converteixen en regles… Que “Ragionamo con i piedi” sigui el principi d’una nova manera de raonar, i si ho hem de fer amb els peus doncs que així sia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *