Europa catala, Europe

La repetació de la història segons Ortega y Gasset

Un amic m’ha regalat el fantástic llibre d’Ortega i Gasset “La rebelión de las masas” en que el filòsof espanyol defineix l’ascensió de les masses al poder a Europa en detriment d’una societat basada en l’aristocràcia. Hi ha algunes patinades i sortides de to però el que sorprèn més d’aquesta lectura és que en general la vigència del text és total:

Todo el crecimiento de posibilidades concretas que ha experimentado la vida, corre el riesgo de anularse a si mismo al topar con el más pavoroso problema sobrevenido en el destino europeo: se ha apoderado de la dirección social un tipo de hombre a quien no interesan los principios de la civilización. No los de ésta o los de aquella, sinó  -a lo que hoy puede juzgarse- los de ninguna. Le interesan evidentemente los anestésicos, los automóviles y algunas cosas más. Pero esto confirma su radical desinterés hacia la civilización. Pues esas cosas son solo productos de ella, y el fervor que se les dedica hace resaltar más crudamente la insensibilidad para los principios de que nacen.

Deixant de banda l’estil narratiu ningú diria que aquest text data del període d’entreguerra dels anys 20… La ductilitat de les masses combinada amb el desprestigi -malauradament guanyat a pols- de la política tradicional va ser el caldo de cultiu dels feixismes dels anys 30. El hombre-masa no atiende a razones, y solo aprende en su propia carnediu Ortega i Gasset. Va caldre la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial i unes cuanqtes dècades de guerra freda -i no tant freda- per a que tots plegats entréssim en raó…

Què caldrà per que entrem en raó en aquesta segona dècada del sXXI? Què ens haurem de repetar?

La rebelión de las masas, d’Ortega y Gasset va ser publicat l’any 1929.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *