Català, Política, Spain

Inútils o ganduls? Estúpids o malvats?… Intel·ligència al poder!

Inútils o ganduls? Aquesta reflexió inicial li he robat al Cristobal Colon, director de l’empresa de iogurts la Fageda, en un comentari brillant aparegut al programa Salvados.

Venia a dir que la classe política que governa o bé son uns inútils perquè no saben com treuren’s de la crisi –i que per tant haurien de ser rellevats per gent que tingui idees noves- o bé son uns ganduls perquè saben com treure’ns de la crisi però no ho volen fer –i que per tant haurien de ser rellevats o per gent amb ganes de treballar-.

Jo afegiria una altra dimensió a l’anàlisi i em preguntaria més aviat si seguint les classificacions de Carlo M. Cipolla sobre les Lleis Fonamentals de l’Estupidesa Humana es tracta de que els que ens governen o bé són uns estúpids o bé són uns malvats. Segons les definicions d’aquest brillant economista una persona malvada és aquella que perseguint el seu interès propi causa un dany a la societat mentre que una persona estúpida és aquella que es fa mal a si mateixa i a la societat.

El problema no és menor, la 5ª llei fonamental diu “Una persona estúpida és el tipus de persona més perillós que hi ha”. En efecte, a una persona malvada se li pot predir el comportament i per tant és neutralitzable, a una persona estúpida no i això els fa perillosos.

Per a que ens entenguem, el que seria lo òptim per a les consideracions d’en Cristobal Colon i les meves elaborades a partir d’en Carlo M. Cipolla és que els que ens governen fossin gent intel·ligent; és a dir que buscant el seu propi interès també beneficiin a la resta de la societat.

Personalment crec entre els que ens governen hi ha de tot; gent malvada, estúpida, incauta i intel·ligent però que fent una mitja, el vector d’acció que trobem és una cosa intermitja. És a dir el resultat és un vector neutre que inutilitza la seva acció. No perquè siguin uns inútils com a conjunt sinó perquè l’acció conjunta de tots plegats és inútil per a canviar la situació.

Sigui com sigui i en tot cas la pregunta final és si el problema son els governants o la governança? Si creiem que canviar els que hi ha al poder per l’oposició no canviarà res perquè uns i altres són igual d’inútils, ganduls, malvats, estúpids, etc el problema no són els individus ni el grup sinó el sistema de governança, les regles del joc.

Ara bé per a canviar la governança no oblidem que cal prendre el poder de forma momentànea o permanent. I està clar que canviar les regles del joc quan la inèrcia porta a l’autodestrucció més estúpida és tot un acte d’intel·ligència.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *