Europa catala, Medi ambient

COM REDUIR LES ESCOMBRARIES A LA MEITAT

Fa menys d’un any vaig participar en el curs de vermi-compostatge que organitza el department de Medi Ambient de la ciutat de Brussel.les i la veritat es que funciona; mirant enrera al dia en que vaig comencar a fer compostatge, Agost 2009, puc confirmar que la bossa del rebuig s’ha reduït en mes d’un 50%.
Ara per ara produïm tant pocs residus que nomes hem de treure les escombraries una vegada cada dues o tres setmanes.
Si vius en un apartament i mai has sentit a parlar del vermi-compostatge segurament pensaras que guardar les escombraries a casa durant dues setmanes ha de produir una farum insoportable… doncs la veritat es que no; la majoria de productes que fan pudor quan es podreixen es perque son biodegradables i per tant es ben probable que els cucs se la cruspeixin. I si es fa be, el compost no fa cap altra olor que la de terra molla.

Aixo del vermi-compostatge no es dificil pero si que requereix temps i compromis. De totes maneres aixo es veu compensat amb l’aprenentatge del que mengem (els cucs son llefiscosos pero no tontos i no menjaran porqueries), els cicles de la natura i el saber que llencar menys residus vol dir que la incineradora tindra menys per cremar i per tant es contribuir a disminuir la contaminacio i la insostenibilitat. Els sub-productes de l’apat dels cucs son fertilizant i compost de qualitat que es poden fer servir per a les plantes.
L’unic problema amb el que m’he trobat fins ara es que produeixo un xic massa compost per les meves necessitats pero aixo es pot solucionar donant-ne al vei i simplement abocant-ho al parc.

Una cosa que em va sorprendre es la quantitat d’aigua i carboni que es troba en els aliments; els cucs transformen 1kg de residus organics en menys de 50gr de compost i una mica de fertilitzant. Quan vaig recollir el compost per primera vegada va ser gairebe 6 mesos despres del principi i en vaig treure menys de 2kg. Quantitat irrisoria si tenim en compte la quantitat d’organica que hi havia posat. Curiosissim…

Si miro a la perspectiva global em trobo en que durant aquest any en que he reduït els meus residus en mes d’un 50% i sense gaire esforc, la Unio Europea continua deliberant que si el compost es bo o dolent, que si es millor cremar la materia organica, etc i despres de 10 anys des que es va posar el tema sobre la taula, encara no veu cap rao per redactar una directiva de bio-residus. Durant aquest anys gigatones de residus han sigut abocats i incinerats i el canvi climatic ha fet acte de presencia sense afectar massa el “business as usual” de la UE… vet aqui un bon indicador de a qui fa cas la Comissio Europea quan toca redactar nova legislacio. Per desgracia, una prova mes que la retorica europea en materia de residus es buida de contingut.

A nivell local podria haver esperat que la ciutat comences un programa de recollida selectiva d’organica i aixi estalviar-me la feinada, pero sabent que Brussel.les esta compromesa a enviar una certa quantitat de residus diaris a la incineradora se molt be que aixo no passara. De la mateixa manera que a Barcelona a ningu de l’ajuntament li interesa que la recollida selectiva d’organica surti be perque ja la tenen compromesa amb la incineradora.

Conclusio; si vols fer quelcom contra el canvi climatic o et preocupa el medi ambient i tot plegat mes val que et comencis a espavilar per a posar el teu gra de sorra perque si hem d’esperar que en tema de residus la UE o la ciutat facin quelcom aviat ens arribara l’aigua al coll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *