Brainwashing, Medi ambient

Encara beus aigua embotellada?

A Brussel.les em trobo amb amics que es queixen de l’aigua de l’aixeta -sense atrevir-se a tastar-la- i prefereixen conduir fins al supermercat i gastar una bona quantitat de temps i diners per comprar la mateixa aigua que raja de l’aixeta -sovint amb menys qualitat-.

Tant les autoritats flamenques com les Valones -encarregades de la gestio de l’aigua- declaren que “L’eau est le produit alimentaire le plus contrôle de Belgique et elle est analysée tous les jours dans des laboratoires” o “L’eau du robinet est testeig de manière minutieuse en vue de les dépister éléments comme le plomb, el sodi, el magnesi, els nitrats, bacteris et les autres éléments bussos potentiellement dangereux “.

A Barcelona, Aigues de Barcelona tambe confirmen que l’aigua de l’aixeta supera amb escreix la normativa sanitaria. Perque la gent continua comprant aigua embotellada?

L’activista nord-americana Annie Leonard ha produït un excel lent vídeo que explica els interessos econòmics darrere de l’aigua embotellada i explica com es desenvolupa el concepte de “demanda  manufacturada”:

Una altra cosa es la moda creixent d’utilitzar l’aigua com un producte de luxe i saber apreciar els diferents sabors i composicions de l’aigua. Es ben respectable que la gent es vulgui gastar 20euros per una ampolla d’aigua  i per aquells que no veuen vi o cervesa maridar un apat amb una bona aigua pot quedar be i ser justificable en algunes ocasions especials. Personalment, jo no em gastare 20eur per una ampolla d’aigua -si que me’ls gastaria en canvi per un bon vi- pero no em molesta que d’altres ho facin sempre i quan aixo no afecti ni la qualitat ni l’acces ni el preu de l’aigua de l’aixeta.

De fet, la venta d’aigua embotellada no deixa de ser una competencia deslleial per a l’aigua embotellada “de qualitat”. El video explica molt be com gran part de l’aigua embotellada que es ven no es mes que aigua de l’aixeta embolcallada amb plastic la qual cosa la converteix en una estafa en tota regla. A part d’aixo hi ha la gran quantitat de residus que es produeixen en els 5min que dura la consumicio d’un be que es pot trobar 10.000 vegades mes barat a l’aixeta.

Es paradoxal que ara que diuen que estem tant desenvolupats encara caiguem en trampes com aquestes. Ens diuen que lluitar contra la crisis ecologica i economica es dificil, car i implica mil sacrificis… i resulta que bevent aigua de l’aixeta estalviem diners, temps i una bona quantitat de residus i emisions al planeta!

Vols dir que te sentit beure aigua embotellada? Que beurem quan ens haguem acabat de beure l’enteniment?

1 Comment

  1. Sempre he begut aigua de l’aixeta, i la trobo més bona, sincerament, que la majoria de les embotellades, que les trobo més toves (menys minerals). Per altra banda, l’aigua és un recurs per a satisfer la set. A les nostres latituds l’alimentació està lligada al vi que, a més de contenir un alt valor organolèptic, coherent amb els plats de la cuina autòctona, ñes aigua filtrada a les plantes i alcoholitzada als cellers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *