Medi ambient

Effecorta – La botiga mes sostenible que he vist mai

JM Simon

JM Simon

Mai m’hauria pensat que un dia acabaria escrivint sobre l’anar de compres pero l’experiencia del darrer cap de setmana mereix ser explicada.
La meva experiencia es que comprar i consumir productes sostenibles ha esdevingut una feina a temps complert i a sobre no es barat. Quan vaig a comprar al mercat de Brussel.les es poden adquirir productes del temps i si t’hi escarrasses pots arribar a esbrinar la procedencia dels mateixos (el que no treu ningu es tornar a casa carregat de boses de plastic i d’altres tipus d’embalatges).
Durant el darrer cap de setmana que he passat a la Toscana vaig tenir el plaer de visitar la tenda mes sostenible que he vist mai. A la tenda Effecorta 80% dels productes provenen de 70km a la rodona (municipi de Capannori) i la idea es d’arribar a un 95%, la gran majoria dels productes son biologics. Pero aixo es nomes la punta de l’iceberg; la tenda s’adhereix als principis de Zero Waste i no fa servir ni bosses de plastic ni cap embalatge no reutilitzable o biodegradable. Aixo no es nomes pels tomaquets sino temba pel sabo, lactics, cremes, cervesa, vi, llegums, arros, especies, sal, sucre, oli… el que sigui! Tot el que venen es en envasos reomplibles, reutilitzables o biodegradables.
Aquest sistema:
– dona la possibilitat que cada client compri segons les seves necessitats cosa que redueix el menjar extra que comprem i no necessitem i aixi evitem que gran part del menjar s’acabi llencant. (8.3 million tonnes of food is thrown away by households in the UK every year),
– ens estalvia l’haver de mirar la composicio i la procedencia perque sabem que tots els productes son locals i en la major part dels casos biologics (estalvi de temps),
– ens estalvia l’haver de mirar la composicio i la procedencia perque sabem que tots els productes son locals i en la major part dels casos biologics (estalvi de temps),
– contribueix a minimitzar la produccio de residus a casa (els recipients i embalatges no s’han de llencar i es llenca molt menys menjar).
T’ho creguis o no, amb les accions anteriors un acaba gastant (i comprant) menys que el que gastaria en un supermercat normal. Encara que compris bio!
La iniciativa va comencar per 6 idealistes toscans el mes d’Agost del 2009 i nomes 4 mesos despres el negoci ja va sol (sense ajuda de cap institucio) i de tots els productes els biologics estan augmentant les vendes en un 20%.
Molta gentposa en dubte la qualitat de, per exemple, els sabons naturals que es venen en ampolles reutilitzables. Per aquesta rao els emprenedors van donar a gent normal (no gent previament mentalitzada) la posibilitat de probar els sabons i comparar-los amb els dels supermercats sense mostrar les marques i al final tots es van acabar quedant amb els sabons biologics pels resultats que donen. Vaig poder observar que els clients de la botiga son tots tipu de gent; is es que l’objectiu era obrir una botiga per a tothom, oferint productes de qualitat. I funciona!
Personalment, de tots els productes fantastics que he provat em va sorprendre una cervesa local de doble malta, vins crus com els d’abans tractats sense sulfits, i sobretot el fet que de poder comprar sense marketing per enlloc, nomes informacio; una botiga en la que es pot veure, tocar i tastar el que es compra i no acabar comprant coses que un no necesita enganyat per l’anunci de l’embalatge es ben extraordinari. Vet aqui una latra cosa que redueix la factura perque un acaba comprant el que necesita i no distret pel marketing. Com de malament esta aquesta societat per a que ens haguem de sorprendre de poder saber i veure el que comprem?
De tornada a Brussel.les penso que tant de bo un dia pugui tenir l’opcio de fer les compres en un lloc aixi a Brussel.les o a Barcelona.
Sigui com sigui, si un dia el mon ha de ser sostenible Effecorta es la botiga del futur.

Mai m’hauria pensat que un dia acabaria escrivint sobre l’anar de compres pero l’experiencia del darrer cap de setmana mereix ser explicada.

La meva experiencia es que comprar i consumir productes sostenibles ha esdevingut una feina a temps complert i a sobre no es barat. Quan vaig a comprar al mercat de Brussel.les es poden adquirir productes del temps i si t’hi escarrasses pots arribar a esbrinar la procedencia dels mateixos (el que no treu ningu es tornar a casa carregat de boses de plastic i d’altres tipus d’embalatges).

Durant el darrer cap de setmana que he passat a la Toscana vaig tenir el plaer de visitar la tenda mes sostenible que he vist mai. A la tenda Effecorta 80% dels productes provenen de 70km a la rodona (municipi de Capannori) i la idea es d’arribar a un 95%, la gran majoria dels productes son biologics. Pero aixo es nomes la punta de l’iceberg; la tenda s’adhereix als principis de Zero Waste i no fa servir ni bosses de plastic ni cap embalatge no reutilitzable o biodegradable. Aixo no es nomes pels tomaquets sino temba pel sabo, lactics, cremes, cervesa, vi, llegums, arros, especies, sal, sucre, oli… el que sigui! Tot el que venen es en envasos reomplibles, reutilitzables o biodegradables.

Aquest sistema:

fotos Effecorta

– dona la possibilitat que cada client compri segons les seves necessitats cosa que redueix el menjar extra que comprem i no necessitem i aixi evitem que gran part del menjar s’acabi llencant. (8.3 million tonnes of food is thrown away by households in the UK every year),

– ens estalvia l’haver de mirar la composicio i la procedencia perque sabem que tots els productes son locals i en la major part dels casos biologics (estalvi de temps),

– ens estalvia l’haver de mirar la composicio i la procedencia perque sabem que tots els productes son locals i en la major part dels casos biologics (estalvi de temps),

– contribueix a minimitzar la produccio de residus a casa (els recipients i embalatges no s’han de llencar i es llenca molt menys menjar).

T’ho creguis o no, amb les accions anteriors un acaba gastant (i comprant) menys que el que gastaria en un supermercat normal. Encara que compris bio!

La iniciativa va comencar per 6 idealistes toscans el mes d’Agost del 2009 i nomes 4 mesos despres el negoci ja va sol (sense ajuda de cap institucio) i de tots els productes els biologics estan augmentant les vendes en un 20%.

Molta gentposa en dubte la qualitat de, per exemple, els sabons naturals que es venen en ampolles reutilitzables. Per aquesta rao els emprenedors van donar a gent normal (no gent previament mentalitzada) la posibilitat de probar els sabons i comparar-los amb els dels supermercats sense mostrar les marques i al final tots es van acabar quedant amb els sabons biologics pels resultats que donen. Vaig poder observar que els clients de la botiga son tots tipu de gent; is es que l’objectiu era obrir una botiga per a tothom, oferint productes de qualitat. I funciona!

Personalment, de tots els productes fantastics que he provat em va sorprendre una cervesa local de doble malta, vins crus com els d’abans tractats sense sulfits, i sobretot el fet que de poder comprar sense marketing per enlloc, nomes informacio; una botiga en la que es pot veure, tocar i tastar el que es compra i no acabar comprant coses que un no necesita enganyat per l’anunci de l’embalatge es ben extraordinari. Vet aqui una latra cosa que redueix la factura perque un acaba comprant el que necesita i no distret pel marketing. Com de malament esta aquesta societat per a que ens haguem de sorprendre de poder saber i veure el que comprem?

De tornada a Brussel.les penso que tant de bo un dia pugui tenir l’opcio de fer les compres en un lloc aixi a Brussel.les o a Barcelona.

Sigui com sigui, si un dia el mon ha de ser sostenible Effecorta es la botiga del futur.

foto effecorta 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *