Curiositats/Funny things, Environment

Duros a quatre pessetes

vineyardAhir al mercat de St Giles (Brussel.les) vaig comprar 3 kg de raim italia fantastic per dos euros i una senyora pinya del Senegal per un euro. Com ens recorda l’Oriol “todo necio confunde valor con precio” aixi que no entrare en valoracions sobre que val un gra de raim o una pinya, doncs el valor sera diferent per cadascu de nosaltres, pero el preu el trobo un disbarat.

Belgica no es un pais barat per  la fruita si el comparem amb Franca o Holanda, i no cal dir que aixo no es el tropic i aqui no hi creixen pinyes. De raim, gracies al canvi climatic, se’n comenca a cultivar a Walonia. Tanmateix, quin mon es aquest en que li pot sortir a compte al productor d’oferir al consumidor aquests productes a aquests preus quan segurament nomes les despeses de transport, l’intermediari, el marge del distribuidor i altres drets d’importacio (no tenint en compte el preu ecologic de consumir productes tropicals al nord d’Europa) es deuen endur el 90% del preu total deixant 10 centims per kg (si arriba) pel productor.

Els economistes segur que ens podran donar una explicacio logica del perque aixo passa i fins i tot perque es bo que aixo passi.

Per les persones normals aixo no te ni cap ni peus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *