Europa catala, Europe

PER QUE VOTAR A LES ELECCIONS EUROPEES?

A jutjar per les enquestes d’intenció de vot a les següents eleccions europees no votarà ni Déu. Curiós. El mon es cau a troços per culpa de crisis financeres, econòmiques, ecològiques, virals i d’altres i en les eleccions europees en les que s’elegeixen els representants responsables d’aprovar un 80% de les lleis que després el Congres dels Diputats ens haurà d’encolomar ningú hi té res a dir.

Es per manca d’informació? és per mala informació? és perquè els partits politics no entenen de què va la historia? Es perquè als partits politics no els hi interessa que ens enterem de que va la historia? és perquè la gent ja en té prou de tot plegat? Segurament una mica de tot…

Si preguntes a algú de que va això de les eleccions europees si hi ha sort et trauran el tema que el Berlusconi en el seu enèsim intent de desafiar la estupidesa humana a decidit de col•locar vedettes a la seva llista perquè vol que les italianes que vagin a Europa siguin ben formoses. Com si el Parlament Europeu es tractes del festival d’Eurovisio.

D’invents per a fer que la gent voti no en falten. Joves europeus han fet un remake prou graciós del video de les presidencials americanes “don’t vote”:

No son el Di Caprio i l’Angelina Jolie però fan patxoca…

Continuem! perquè hauria d’interessar votar? Donaré dues raons, una aplicable a tots els europeus i una segona que ens hauria de motivar als catalans.

La primera és que el parlament europeu ha guanyat en poder i esta gairebé a nivell de colegislador amb el consell de ministres de la UE. Si el tractat de Lisboa es ratificat i entra en vigor el parlament guanyarà poder ens unes 50 competències més.

I vosaltres direu: i què?! Doncs resulta que gracies al parlament europeu la UE ha aconseguit:

– desenvolupar les politiques punteres mundials en matèria de etiquetatge i control de productes químics (REACH),

– ha reduït en un 60% els costos de roaming –missatges i trucades des de/a l’estranger-, – – ha permès que puguem treballar mes fàcilment a d’altres països europeus,

– ha prohibit que s’utilitzin animals per a provar cosmètics,

– ha establert el numero d’emergència 112 al que es pot trucar de qualsevol lloc de la UE,

– ha permès que com a mínim els nous pares puguin agafar-se 3 mesos de baixa per maternitat/paternitat amb garantia de tornar al mateix treball,

– ha continuat ampliant l’abast dels programes erasmus,

– ha estat finançant l’autoritat palestina i la reconstrucció d’Iraq,

– ha prohibit els termòmetres de mercuri,

– ha protegit la sobreexplotació de recursos marins i la caça de foques marines,

– i moltes mes coses –bones i/o dolentes-: la directiva de retorn –també dita de la “vergonya”-, la directiva sobre el temps de treball, etc…

Un pot estar d’acord o no amb el que fa el Parlament Europeu però el que es impepinable és que te una importància claríssima en el nostre dia a dia –per molt  que els nostres governs per ignorancia o per mala fe ho vulguin amagar-.

La segona raó, d’interès purament català, és el fet que les eleccions europees a Espanya es fan amb circumscripció única. Això vol dir que els 50 diputats espanyols seran escollits a nivell de l’estat. Això és important perquè permet a les comunitats autònomes on hi hagi mes participació de “robar” diputats a les altres amb menys participació. Posem el cas extrem que a Espanya ningú votes i nomes votessin els bascs: això voldria dir que els 50 diputats espanyols podrien ser bascs. El mateix passa amb Catalunya: per cada català que no voti estem regalant un vot a la resta de l’estat. Així doncs, els que vulguin mes autonomia o independència per Catalunya no tenen excusa per saltar-se aquestes eleccions. No votar significa regalar el vot al PSOE o al PP i molt haurien de canviar les coses per a que els grans partits espanyols defensessin els interessos catalans.

Finalment una pinzellada de realisme: les eleccions al Parlament Europeu per importants que siguin tindran un percentatge de participació raquític. La salsa de les eleccions democràtiques es la lluita entre idees, programes, candidats… les eleccions al Parlament Europeu no van lligades a l’elecció d’un executiu europeu, a una idea d’Europa. Mentre les eleccions americanes enfrontaven al candidat Obama, encarnant la joventut, la renovació, i l’esperança al candidat McCain personificant la tradició, la guerra i la caspa a les eleccions europees no hi ha caps de llista que personifiquin res. Tot i la importància del Parlament Europeu el resultat de les eleccions no tindrà cap repercussió sobre la configuració de l’executiu europeu. Es més, ens trobem amb la paradoxa que ja hi ha consens en que Barroso serà de nou el president de la Comissió Europea. Fins i tot els socialistes –Zapatero al capdavant- donen suport al candidat neoliberal responsable per la desregulació i el laissez-faire dels darrers anys… i que després demanin el vot per a una Europa social! Mes preocupant es que això estigui decidit abans de saber el resultat a les eleccions. En qualsevol elecció és important que el ciutadà se senti protagonista i pugui veure la repercussió del vot i malauradament les eleccions europees no ens permeten aquest “luxe” democràtic. Les eleccions europees son importants però no afecten per res al programari polític, la direcció i/o el lideratge de la UE.

barroso-i-zapatero1Un cop configurat, el nou Parlament Europeu té el poder d’acceptar o no la nova Comissió Europea. Per tant, el Parlament Europeu té el poder de decidir quin executiu europeu vol el problema son els pactes de passadissos entre els grans grups: conservador i socialista.

El projecte europeu esta a mig fer i encara patina per alguns costats. Quan se n’han volgut arreglar els dèficits democràtics i de funcionament, o bé els estats s’hi han oposat o bé algun referèndum l’ha tirat per terra. Vet aquí l’Europa del passet a passet…

Es important continuar construint Europa i el tenir bons representants a Brussel•les és un bon pas per defensar els nostres interessos i participar en aquest fascinant exercici que és la construcció de la democràcia mes enllà de les fronteres nacionals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *